Sådan finder overnatningssteder i naturen

Står en overnatning ude i naturen højt på ønskelisten, så er der massere af forskellige måder, hvorpå du kan finde den perfekte lejrplads til lige præcis dig, familien og vennerne. 

I danmark findes der overordnet set fem forskellige muligheder for at overnatte udendørs. 

1. Overnatning i statens skove og på statens strande 
2. Fri teltning 
3. Primitive overnatningspladser og sheltere
4. Lejrpladser
5. Privat overnatning 

Overnatning_i_naturen

Overnatningsmuligheder i Danmark

1. Overnatning i statens skove og på statens strande

Som udgangspunkt må man overalt i statens skove sove i skovbunden på  et liggeunderlag og med en sove, og tilsvarende på du sove på staten strande med liggeunderlag og sovepose. Det betyder altså, at du må overnatte under åben himmel, i de langt de fleste statsejede skove i danmark.  

Der findes dog undtagelser og perioder i løbet af året, hvor det ikke er muligt at overnatte i skoven, så det er vigtigt, at du altid undersøger det sted du gerne vil overnatte, inden du tager hjemmefra. 

Du kan finde meget mere information om overnatning i statens skove her hos miljøstyrelsen og her hos naturstyrelsen

2. Fri teltning

Der findes 275 steder i Danmark, hvor fri teltning er tilladt, så der er massere af muligheder, hvis du gerne vil afsted med dit telt eller din hængekøje. Når du skal ud og fri telte for første gang, så er det vigtigt, at du følger 1-2-3 reglen. Du må max sove 1 overnatning samme sted, med 2 telte af 3-mandtypen – altså 1-2-3 reglen. 

Du kan læse meget mere om fri teltning lige her, og finde din næste overnatningsplads. 

Vi har selv gjort brug af fri teltningsområderne flere gange, der ligger blandt andet et virkelig fint område nede ved Nørre Nebel, som også ligger i et af de få “mørke” områder vi har i Danmark. Vi så afsindigt mange stjerner den aften. 

3. Primitive overnatningspladser og sheltere

Naturstyrelsen har i flere skove anlagt små fine primitive overnatningspladser – faktisk er der pt. ca. anlagt 500 pladser, hvor man enten kan slå sit telt op, hænge sin hængekøje op eller måske er der anlagt en shelter, som man kan gøre brug af. 

Disse pladser vil typisk have en anlagt bålplads, og derfra kan det varierer om der er et lille muldtoilet eller måske en vandhane på pladsen. 

Vi gør brug af denne type pladser på 90% af vores ture, da det er nemt at finde pladserne, og praktisk at der er en anlagt bålplads. 

Vi bruger ofte Naturstyrelsens side Udinaturen, når vi skal finde disse pladser. Nogle kommuner f.eks. Aarhus eller Assens kommune har dog egne booking sider, men du vil oftest stadig kunne se deres overnatningsplader på Udinaturen. Du kan desuden læse meget mere om de primitive overnatningspladser lige her. 

4. Lejrpladser

Naturstyrelsen har ca. 130 lejrpladser, som er beregnet til grupper på over 15 personer. Disse pladser kan have shelters, muldtoilet og vandhane, men det kan også bare være en stor eng, med mulighed for at slå en masse telte op – det er meget forskelligt! 

Lejrpladserne kan bookes, så hvis du står og skal afsted med en skoleklasse eller en spejdergruppe, så er den type overnatningsplads en god mulighed. 

Du kan læse mere om Naturstyrelsens lejrpladser her. 

5. Privat overnatning

Privat overnatning er lidt en saga for sig selv. Mange privat har i dag en shelter i baghaven, og i nogle tilfælde kan man være heldig at man – for en nat – må leje den, for et mindre beløb. Vi har flere gange været heldige, at leje os i nogle ret vilde sheltere, så det er bare med at springe ud i det. Nogle af shelterne kan findes på Udinaturen, andre på facebook, og nogle enkle (typisk de lidt mere hytte lignende sheltere) kan også findes til et par hundrede kroner på Airbnb. 

Senest har vi besøgt en privat shelter i Sønderås lige syd for Mossø, et skønt sted, hvor vi for 30 kr. hver havde en utrolig god overnatning. Så der massere af muligheder, man skal bare grave lidt mere efter dem. 

 

Vi håber, at du har fundet lidt inspiratio, og at du nu lidt lettere kan finde stedet til din næste overnatning ude i naturen. Du er altid velkommen til at række ud på Instagram, hvis du har spørgsmål til overnatning i naturen, eller til nogle af de steder, som vi tidligere har besøgt. 

God tur 🙂

Friluftsferie_fri_teltning

Find flere tips&tricks lige her:

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *