Tips: Tre gode råd om friluftsliv til nybegyndere

Har du aldrig vandret med rygsæk, padlet i en kano eller lavet aftensmaden over bål, så læs med her. Vi har fundet vores tre bedste råd til alle, som gerne vil give frilufstlivets mange oplevelser en chance. Men som ikke helt ved, hvordan de skal gribe det an. Når man taler om friluftsliv, er det heldigvis ofte de mange oplevelser, som er i centrum. Hvad enten det er en smuk vandretur i Skotland eller et par hyggelige timer med bål ude i haven. Dog er det efterfølgende spørgsmål ofte, hvilket grej der så blev brugt?

 Vi har derfor forsøgt at samle tre gode råd til, hvordan man som nybegynder får en god oplevelse. Dog uden at man behøver at tømme sin pengepung først. Vores råd til den gode friluftoplevelse for nybegyndere er inddelt i tre kategorier: Grej, Forventninger ogKom afsted”

Grej:

Man kan super hurtigt købe sig rigtig fattig i grej, som man tror er nødvendigt, for at lave friluftsliv. Vi er absolut heller ikke enige om mængden af grej herhjemme, da vi pga. Lars’ arbejde ofte får nyt grej ind ad døren. Jeg kommer selv fra en familie som altid har brugt sommerferierne i telt. Jeg har derfor en “lad os bruge, hvad vi har”-tilgang til friluftsliv. Der er ingen tvivl om, at det er lækkert med en dyr sovepose, den nyeste rygsæk eller de lækre nye vandrestøvler fra Hanwag. Men mindre kan absolut også gøre det. 


På teltture med mine forældre var det aldrig de dyreste telte, som vi havde med. Jeg har selv vandret til bunden af Grand Canyon og op igen i et par Converse sneakers. Noget, jeg som teenager mente var perfekt, men som jeg absolut ikke vil anbefale!. Det er altså ikke grejet, som er afgørende for oplevelserne.

Don’t overthink it!

Er det aller første gang du overvejer friluftsliv, så overtænk det endeligt ikke. Dit regntøj (hvis vejret kræver det) er rigeligt fint, og du har ikke brug for alt muligt smart friluftstøj. Behageligt tøj, som sidder godt – måske et par træningsbukser – kan sagtens klare skærerne på de første mange ture, du skal ud på.

Et Trangia stormkøkken eller en Jetboil er lækker, men en pose brænde fra Hjem&Fix, et par aviser og risten fra grillen kan også sagtens bruges. Tag din ældste gryde eller pande med, som du godt kan undvære, hvis den skulle gå til. Ellers kan du også tage et smut i en genbrugsforretning. Der kan man ofte finde massere af gamle gryder og pander. Pas på med plastikhåndtagene! De smelter, hvis de kommer for tæt på ilden. Dine almindelige tallerkener og bestik, kan også sagtens medbringes. Vil du prøve at sove ude, så tag et tæppe, en madras, din dyne og pude med ud. Det kan du sagtens klare dig med en nat udenfor mellem maj og september.

Hver ting til sin tid

Hvis friluftslivet fanger dig, så vil jeg love dig for, at du nok skal blive den heldige ejer, af en masse forskelligt grej med tiden. Men vores bedste råd er nok, at du skal vente med at købe noget, til du ved, hvad dit behov er. Det lyder som et totalt kedeligt råd – som Lars forresten heller aldrig følger selv. Men vent til du ved, om det virkelig er den rigtige sovepose, eller om du virkelig kommer til at bruge en Jetboil. Ellers vil det blot være penge ud af vinduet, som ville være bedre brugt på en anden måde. Spørg personalet i de forskellige friluftsbutikker til råds, men vær også gerne kritisk. Vi opfordrer klar til, at du læser om produkterne online, inden du køber dem. Du kan finde tusinder af produktanmeldelser online, som ofte kan give dig et fingerpeg, om produktet er det rigtige for dig.

Forventninger:

For at få den bedste oplevelse udenfor, er det vigtigt, at afstemme dine forventninger til turen før du går i gang. Er det aller første gang du skal ud og sove, så start med en enkelt overnatning i f.eks. en shelter tæt på dit hjem. Her kan du tage en madras og din dyne med ud. Skulle det gå helt galt, er der ikke længere hen til bilen end, at du kan kører hjem i din varme seng. Vi oplever alle udfordringer i friluftslivet, det er også det, som nogen gange gør det lidt spændende.

Men vi har alle stået en sen aften og bakset med at få ild i bålet, i mens det styrt regner omkring os. Nogen gange virker det bare ikke. Så er det bedre, at sige tak for nu, og prøve igen en anden dag. Senere hen, når du har fået en smule mere erfaring, er det udfordringer som disse, der er med til at gøre friluftslivet spændende. Som spejder har jeg flere gange oplevet, at være på telttur i øsende regnvejr. Det er ofte de ture, som jeg husker bedst. Når man skulle grave render rundt om ens telt, og efterfølgende sidde inde i teltet og høre regnen falde på teltdugen – det er i sig selv en oplevelse. 

Det handler altså virkelig om at forventnings afstemme både med sig selv, men også med ens turkammerater. 

Kom afsted!

Vores tredje råd er: Kom afsted! Det sværeste er altid, at tage beslutningen om at springe ud i noget nyt. Her kommer vores råd om forventninger ovenfor virkelig til sin ret. Hvis forventningerne ikke er sat sky højt, så er det også nemmere at komme afsted. Start gerne i det små, med ture ud til en lokal shelter for at spise frokost eller lignende, og så skal du nok hurtigt være klare til længere overnatninger ude i det fri. 

Vi vil virkelige anbefale alle at tage springet ud i friluftslivet, da det giver igen på så uendelig mange måder. Tanken om at komme ud under åben himmel, og bare være i nuet og trække vejret dybt, er nok også tiltrængt for mange efter flere uger med karantæne pga. Covid-19. 


Der er mange forskellige muligheder for at tage ud, og du kan blandt andet her finde et kort over alle de mange shelters i Danmark samt de mange pladser for fri teltning. Vi skrev i sidste uge også et indlæg om fri teltning, som du kan læse her. Der fortalte vi meget mere om, hvad fri teltning er, og hvilke regler der er for det her i Danmark. 

Vi håber, at indlægget her kan være med til at give dig blod på tanden til at få pakket tasken og komme afsted ud. Så herfra skal der blot lyde et stort held og lykke med din første friluftstur. 

A&L

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *