liggeunderlag-underlag-tlt

Vi tester: TLT underlag- HVIL Z-core MEGA Deluxe

For ca. 1 ½ år siden investerede vi i TLTs nye KÆMPE liggeunderlag – de er virkelig store! Det har nu ført til en test anmeldelse herinde, for er det egentlig alle pengene værd?  Hvis du er på jagt efter et underlag til din første friluftstur, så kan du med fordel også læse vores tips til friluftsliv for begyndere lige her.

liggeunderlag-underlag-tlt-eventyrsport

Mangler I virkelig et nyt liggeunderlag?

Før du læser videre, så skal vi lige have købsscenariet på plads. Vi ejer nemlig rigtig mange forskellige liggeunderlag herhjemme. Vi har en tre-fire forskellige Thermarest underlag –  æggebakke, oppustelige osv. Derudover har vi også et par Exped, et enkelt fra Sea to Summit, så vi er altså som udgangspunkt rigtig godt udstyret, hvad angår liggeunderlag. MEN denne gang var vi på jagt efter noget helt andet. Et liggeunderlag som mange vel næsten vil sige falder under glamping kategorien. Størrelse og vægt blev der overhovedet ikke skævet til – det vigtigste var, at det var behageligt, og nemt at puste op. Altså et af den type liggeunderlag man tager med, når man ikke skal slæbe på sit grej. 

Herefter gik vi i gang med at lede. Vi kom ret hurtigt forbi Sea to Summits comfort Plus S.I. Double. Men her blev vi hurtigt enige om, at det dobbelt liggeunderlag ikke var noget for os. Vi ville nemlig gerne kunne tage vores underlag med individuelt. Det var ellers et underlag som flere af vores venner har, og som har fået rigtig gode anmeldelser, men vi ledte videre. 

Det næste vi faldt over, var faktisk TLTs HVIL Z-core Deluxe underlag, men det havde ikke helt den “almindelig madras” følelse vi gik efter. Og så kan man selvfølgelig diskutere, hvorfor vi gerne vil have så stort et liggeunderlag. Vi har købt let-vægts alting i mange år, og nogle af vores underlag vejer ikke mere end et par hundrede gram. MEN når man køber ind efter vægt, så ryger komforten altså ret hurtigt. Derfor var vi også klar til et lidt tykkere liggeunderlag. Nogen vil vel næsten sige, at det var en luftmadras, som vi var på udkig efter, men vi ledte nok i virkeligheden efter et kompromis. 

Når man ikke lige kan finde det rigtige underlag

Herefter gik vores eftersøgning i stå en periode indtil TLT bekendtgjorde, at de nu ville komme med et HVIL Z-core MEGA Deluxe. Godt så! Ud fra specifikationerne havde underlaget absolut potentiale, meeen… hvordan så det ud i virkeligheden. Svaret er kort: Det er kæmpe stort. 

liggeunderlag-underlag-tlt-sheltertur

TEST: Hvil-Z Core MEGA Deluxe

Vi har nu testet underlaget henover alle fire sæsoner, og det har helt klart både sine fordele og ulemper. Vi har derfor valgt at dele testen ind i tre dele:

  • Fakta
  • Udfordringer
  • Anbefaling

Fakta

Herunder har vi forsøgt, at liste de vigtigste fakta omkring liggeunderlaget 

Pris: 899 kr.
Mål: 200x78x10 cm 
Pakket mål: 40×25 cm
Vægt: 1970 gram
R-værdi: 3,7  – med en komforttemperatur på – 9 grader. 

Udfordringer

Vi havde det med på to ugers sommerferie rundt i Danmark i sommeren 2020. Det var virkelige lækkert, så længe at shelterpladsen/teltpladsen ikke lå alt for langt fra parkeringsmuligheder (Her taler vi 0-1km). Skal man til at gå mere end 1000m med underlaget, så er det altså pis’ upraktisk. Det er stort, og tungt – men sovekomforten opvejer godt nok for disse to ulemper, hvis du spørg mig. 

Vi havde underlagene med igen på vores vinterture i december-januar-februar, hvor vi oplevede en del frost – faktisk helt ned til – 14 grader!  Vi havde inden afgang pakket et enkelt alu-underlag (bare et af de helt billige fra Harald Nyborg til 39 kr.), og det blev om aftenen lagt under det ene underlag. Næste morgen var det tydeligt at se, hvilket underlag det var. Underlaget med alu-underlag under havde holdt på varmen, mens underlaget uden alu-underlag havde “tabt varmen” og luften i underlaget havde derfor trukket sig sammen pga. af frosten. Underlaget virkede derfor næsten fladt.  Det skal jo altså siges, at det var på grund af frosten, og det er jo nu engang sjældent vi har så lave temperaturer i Danmark, men det er værd at notere. 

R-værdien på underlaget er som nævnt tidliger 3,7, og det vil sige at det har en komforttemperatur ned til -9 grader, så vi udfordrede det også lidt med den hårde frost. 
Er du ikke helt skarp på, hvad R-værdi er, og hvordan denne skal tolkes osv. Så vil vi anbefale dig at læse artiklen her, som Eventyrsport har skrevet om R-værdi :  Artikel

Anbefaling:

Altså først og fremmest, så er det vildt lækkert at ligge på!
Komforten er virkelig i top, ved det her underlag. En del af underlaget består af skum, hvilket selvfølgelig også har påvirket både vægten og størrelsen på underlaget. Men hold nu op, hvor er det dejligt at sove på.

Vi har generelt meget lidt at udsætte på liggeunderlaget, da det næsten er blevet fast inventar på de ture, hvor vi ikke nødvendigvis skal bære vores bagage. Efter næsten to års brug holder underlaget stadig upåklageligt, og vi er i hvert fald ikke i tvivl om, at vi foretog det rigtige valg, dengang vi købte det.

Hvis det her liggeunderlag skal være noget for dig, så skal du være ligeglad med både vægt og størrelse, og altså vægte komforten højere. Men så får du også et knald lækkert liggeunderlag. Vi har i hvert fald ikke fortrudt endnu!

Spørg endelig!

Hvis du har spørgsmål til liggeunderlaget fra TLT eller liggeunderlag generelt, så skal du være velkommen til at skrive til os. Vi er ikke eksperter, men vi har alligevel prøvet en del forskellige underlag igennem årene. Fang os på Instagram – den tjekker vi dagligt.

A&L

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *