Pakkeliste: Sådan pakker du til din næste vandretur

“At rejse er at leve” – H. C. Andersen

Jeg tror, at H. C. Andersen har fuldstændig ret, men han havde vist nok heller ikke prøvet at pakke alt ned i en taske og så tage den på ryggen. Vi skal afsted på Fjällräven Classic Danmark om få dage – se hvordan vi pakker vores tasker inden turen.

Klar, parat, start!

I min verden findes der to principper at pakke sin taske efter. Enten “need to have” eller “nice to have” og så alt det midt imellem. Derudover findes der selvfølgelig udstyr, som som er “need to have” men i lidt mere komfortable udgaver, fx liggeunderlag. Man kan sagtens klare sig med et billig skumunderlag der isolerer imod kulden fra jorden, men hvis man vil have lidt komfort begynder underlaget både at fylde og veje mere.

På onsdag begiver vi os på en den danske udgave af Fjällräven Classic, som løber af stablen på fine Sydfyn. Ruten og turen i det sydfynske har vi skrevet meget mere om her.

Det gode ved at Fjällräven Classic Danmark “kun” varer tre dage, er jo at kræfterne kun skal rationeres i tre dele. Det betyder jo samtidig, at jeg sagtens kan fylde lidt mere i tasken og gøre turen lidt mere lækker og komfortabel.

Undgå pakkekaos

Med det sagt, så har jeg aldrig været særlig god til at pakke. Om det så var skoletasken i 6. klasse, eller når man skal på vandretur. Jeg er vidst det, man kan kalde en impuls-pakker. Ofte finder jeg alt det frem, som jeg tænker kunne være rart at have med. Altså alt mit nice to have, og så glemmer jeg ofte et eller andet, som er need to have. Men med udgangspunkt i Fjällrävens egen pakkeliste til Classic, så er jeg sikker på, at jeg nok skal huske det hele. Den kan I finde her.

Fjällräven - opbakning
Lars’ oppakning til Fjällräven Classic Danmark 2019
Fjällräven Classic Danmark
Amalies pakkeliste til Fjällräven Classic 2019

Men før vi kommer til vores pakkeliste, så skal vi lige snakke om vægt! Og her tænker vi ikke på kropsvægt, men derimod rygsækkens vægt. For hvad må tasken egentlig veje? Jeg har altid lært, at som en god tommelfingerregel må mænd bære 1/3 del af deres kropsvægt og kvinder 1/4 del. Skal man på en længere fjeldtur, så løber det hurtigt op, når man skal have mad, grej osv. til alle dage. Selve udstyrspakken vil jo nok mere eller mindre være den samme, som vi har med på Fjällräven Classic.

En pakkeliste til vandring kan, hvis man er nybegynder, måske virke en smule uoverskuelig. Jeg har derfor inddelt vores pakkeliste efter kategorier:


Pakkeliste

Opbevaring:
– 65-75 liters rygsæk med vandtæt omslag. – Amalie vandre med en 65 liter, og jeg vandre med en 72 liters rygsæk.

Sovegrej:
– Telt – Vi har det nye Ly Tunnel 3EX fra mærket TLT med, som vi glæder os til at teste.
– To-sæsons sovepose
– Liggeunderlag

Beklædning:
– Vandrestøvler
– Vandresokker, helst i uld – Vores favorit er for tiden Icebreaker.
– Et par sko eller klip-klapper/sandaler til om aftenen – Husk at fødderne skal have en pause fra vandrestøvlerne.
– Undertøj i uld eller syntetisk materiale
– En varm fleece/mellemlag i dun
– Vandrebukser – Ideelt med et par med aftagelige bukseben/ ellers et par shorts også.
– T-shirt
– Solhat/kasket
– Regn-/skaljakke
– Regn-/skalbukser

Kogegrej:
– Gasbrænder og evt. gryde/pande – Vi har vores Jetboil Flash med, da behovet ikke er til en Trangia.
– Viskestykke – Et gammelt viskestykke klippet i kvarte er alt rigeligt. Vi har ingen tallerkener med på turen, da størstedelen af vores måltider er frysetørret, og de kan derfor spise ud af posen, som de kommer i.
– Tændstikker og lighter
– Ske – Vi har hver en Jetboil ske med, som kan foldes sammen.
– Gas – Vi får udleveret gas i startfeltet.

Ekstra nice to have:
– Letvægts camping stole og bord
– Spilpose – Heri har vi et mini backgammon, terninger til Yatzy og spillekort.

letvægtsmøbler

Stolene og bordet vejer tilsammen 5 kilo, så det er en stor nice to have – Amalie kommer til at bære en stol og bordet, mens Lars bærer den sidste stol samt vores telt.

størrelse Jetboil

Her har vi lagt vores Jetboil Flash ved siden af stolene og bordet, for at give en ideen om størrelsen, når de er pakket sammen.

Men hvordan pakker man egentlig smartest sin rygsæk?

Vi deler som regel vores indholdet op i tre vægt katagorier, let, mellem og tung. I bunden af tasken vil vi gerne have noget som fylder, men samtidig uden at det er det tungeste, så altså noget med en mellem vægt. Det kunne f.eks. være sovegrej. Det tunge skal pakkes helt ind imod ryggen omkring skulderbladene, og helst ikke for højt op. Alt det lette kan man derimod pakke omkring det tunge, og gerne yderst så tasken bliver fyldt ud. Det er vigtigt, at man har et godt balancepunkt i rygsækken. Jeg er typen der altid lægger tingene de samme steder i rygsækken – hver gang! Så ved jeg altid hvor de er, når jeg skal finde dem.

Mit sovegrej lægger jeg f.eks. nederst i rygsækken, da det ofte fylder lidt mere end det vejer. Når det altid ligger nederst, så kan jeg finde det, selv hvis det når at blive mørkt, før at man skal bruge det. Telt og kogegrej lægges ind imod ryggen, og derefter lægges drybags med diverse tøj og udstyr ned til at fylde det sidste ud. Skaljakke og andet man kan risikere, at skulle have fat i i løbet af dagen skal være let tilgængeligt, så man ikke skal tømme tasken, hvis det pludseligt begynder at regne.

3, 2, 1 – Pak!

Det var vores bud på en pakkeliste, og nu er det jo faktisk bare at sætte streg over det, man har pakket, og så komme derud af. Men husk, at mange af tingene kan vi jo deles om, når vi er to der går sammen. Telt, gasbrænder, viskestykke, kniv/multitool, kort og kompas, førstehjælpssæt osv.

Med de fleste streger sat et par dage før start, så føler jeg mig rimeligt godt med! Men hvem ved? Jeg plejer jo først at opdage, hvad jeg mangler, når jeg står på turen, og opdager at jeg mangler det 😉

A&L

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *